Po rokoch som sa vybrala so Spišským dejepisným spolkom na exkurziu na dolný Spiš. Oslovila ma trasa – Nálepkovo, Švedlár, Smolník. Miesta, na ktoré som pred tridsiatimi rokmi často služobne cestovala. Okrem toho sme navštívili aj Hnilčík, Bindt, Smolnícku Hutu a Mníšek nad Hnilcom. Lokality, ktoré majú v sebe pečať robotných baníckych rúk. Popri technických pamiatkach, pamätných či izbách tradícií sme si prezreli viaceré cirkevné stánky katolíkov a evanjelikov. Oslovili ma vo viacerých z nich vystavené banícke symboly. Je zrejmé, ako si naši predkovia vážili banícky stav. V Smolníku nás privítal transparent pri príležitosti 775. výročia prvej písomnej zmienky o tomto bývalom kráľovskom meste. Oslavy Dňa baníkov boli už čerešničkou na torte tohto krásneho dňa. Prispeli k nemu aj viaceré stretnutia s bývalými kolegami či banícka dychovka.
Chcem sa poďakovať organizátorom i všetkým tým, ktorí participovali na príprave a priebehu tohto, pre mňa zvlášť, skvelého dňa. Stretli sme sa veľmi príjemná partia ľudí z rôznych častí nášho krásneho Spiša, dozvedeli sme sa mnoho zaujímavosti, dokonca sme mali šťastie, že aj svadobníci boli k nám mimoriadne ústretoví. Srdečná vďaka a keď dožijem, budem sa tešiť na ďalšie akcie so Spišským dejepisným spolkom.
Gabriela Rerková, Levoča